no except

Ето една интересна лекция на Meyers, в която той обяснява много добре какво е std::move, std::forward и noexcept 🙂

Към средата има една част, в която е показано колко по-бърз може да е кода, когато е с noexcept там, където е възможно. Освен това имаше показани примери, как чрез проста смяна на компилатора със C++11/14 enabled такъв, кода става по-бърз. Във връзка с noexcept се появи в един момент и тази графика.

Колко хубаво, помислих си .. Ще направим сега едно NOEXCEPT макро (което ще е #define NOEXCEPT noexcept когато компилираме със С++11/14 компилатор), ще прекомпилираме всичко което имаме (и вкъщи и в офиса) с него и ще получим ей така едни проценти забързване от нищото ..

Та изрових една моя стара (С++98) микро библиотека за математика (вектор, точка, матрица, quaternion, в общи линии това) и реших да завъртя един цикъл с тях (тя всъщност е толкова проста, че не очаквах каквито и да е разлики в резултатите).
Ползвам clang-600.0.51(llvm 3.5svn), компилирам с -Os (което е по дефаулт) (с -O3 резултатите са почти същите) и C++14 enabled.

Кода от теста се намира тук.

Интересно, че противно на приказките на Meyers, Chandler (from LLVM) и не знам си кой друг, на моята машина (I7-3615QM) кода върви по-бавно с между 2 и 5 процента, когато функциите имат noexcept.
Или аз го ползвам много не както трябва, или някой някъде малко послъгва …